Maklumat mengenai ubat-ubatan yang biasa diambil seperti kegunaan, cara pengambilan dan kesan-kesan sampingan sekiranya ada.

Powered by Blogger.

Search This Blog

Delima Bio Emas Minuman Sunnah Terbaik

Delima Bio Emas Minuman Sunnah Terbaik

Jus Delima Bio Emas Minuman Sunnah Terbaik Di Malaysia Jus Delima Bio Emas Minuman Kesihatan Terbaik Di Malaysia



Jus Delima Bio Emas adalah formula yang dirumus khas oleh Dr. Abdul Razak bin Ibrahim MD.(UKM), MSc.Biochem,(USA) hasil daripada kajiannya selama lebih tiga tahun.

Jus Delima Bio Emas adalah jenama makanan supplemen yang dicipta oleh beliau daripada kombinasi ekstrak buah-buah pilihan yang terdiri daripada ekstrak buah delima, minyak biji anggur, minyak biji zaitun, kurma, manna, madu lebah dan diperkaya biji apricot dengan air yang terbaik diatas muka bumi iaitu air zam-zam.

Selepas tamat pengajian sarjana di universiti di Chicago, Amerika Syarikat, beliau bekerja disebuah kilang membuat ubat di Amerika selama 10 tahun. Pada masa itulah beliau mula membuat kajian ke atas alternatif ubatan herba.

Pada masa lapangnya Dr Razak telah berkesempatan melawat ke penempatan yang dihuni oleh orang-orang yahudi. Di sana beliau mendapati golongan tua yahudi enggan menggunakan ubat-ubat moden sebaliknya mereka didapati menyediakan ramuan sendiri untuk dijadikan ubat yang terdiri daripada bijian anggur dan bijian zaitun serta delima yang ditumbuk bagi mendapatkan ekstraknya.
Jus Delima Bio Emas
Jus Delima Bio Emas
Apabila ditanya oleh Dr Razak kenapa mereka lebih yakin kepada supplemen yang dihasilkan daripada buah anggur, zaitun dan delima, orang yahudi ini menyatakan kebaikan buah ini telah tercatat bukan sahaja dalam kitab Injil bahkan juga dalam Kitab Suci Al Quran.

Bertolak daripada insiden inilah telah mendorong Dr Razak memulakan kajian terhadap lima jenis buah-buahan dan juga madu lebah serta manna atau Arabic Gum.

Setelah melihat kesan positif ini, beliau bekerjasama dengan seorang rakannya iaitu Encik Nordin Haji Jusoh untuk mengeluarkan secara komersial dengan menggunakan jenama Jus Delima BIO EMAS .

Mereka telah memilih kilang milik Syarikat Sidratul Corporation di Kuala Kangsar, Perak sebagai pehak yang mengilangkan Jus Delima Bio Emas. Pemilihan kilang ini adalah atas asas bahawa kilang ini mengamalkan konsep IMP iaitu Amalan Pengilangan Mengikut Kehendak Islam.

Di bawah ini adalah fakta mengenai kehebatan buah-buah yang menjadi komponen Jus Delima Bio Emas:

Buah Zaitun : Khasiat dan Keistimewaannya "Demi buah tiin dan zaitun. Dan Gunung Tursina". (Surah at Tiin ayat 1 dan 2). Allah telah menyebut di dalam Al Quran berkenaan dengan buah zaitun 7 kali di mana sebanyak 2 kali ia di sebut bersendirian dan 5 kali lagi ia digambarkan dalam Al Quran bersama dengan buah-buahan lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tin..

Ini menunjukkan buah zaitun juga memiliki banyak keistimewaan tersendiri yang jarang diketahui dan diselidiki. Gambaran ini menunjukkan betapa banyaknya khasiat buah zaitun sepertimana buah- buahan lain yang mendatangkan kebaikan kepada kehidupan manusia sejagat. Minyak zaitun mempunyai nilai yang tinggi dalam bidang perubatan:

1 Seandainya minyak zaitun diambil sebagai bahan makanan, ia bertindak sebagai penambah zat makanan.

2.mencuci dan membaik pulih perut dan menjadi penawar racun.

3. Membantu pesakit gastrik dan juga yang mengalami kegagalan fungsi buah pinggang.

4. Jika minyak zaitun diambil sebagai sapuan luaran, ia bertindak sebagai pelicin dan pelembut kepada kulit yang mengalami ekzema dan psoriasis seterusnya dapat meremajakan kulit.

Dari sudut pandangan sains pemakanan, minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang dikelaskan sebagai "monounansaturated" yang mampu merendahkan kolesterol berbahaya di dalam darah.

Satu kajian yang telah dijalankan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. Didapati bahawa di negara yang rakyatnya mengamalkan pengambilan daging yang kerap tetapi rendah dalam pengambilan sayur-sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi dengan pengambilan minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut.

Dalam Annals of Oncology (10 Januari 2005) menyatakan pakar-pakar sains mendapati diet dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser payudara kerana kandungan ‘oleic acid' yang terdapat didalamnya.

Di samping itu, minyak zaitun dapat melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan menyingkirkan cacing di dalam badan.

Kandungan Delima Bio EmasSekarang, penyakit jantung yang dikenali sebagai pembunuh secara senyap semakin meningkat. Namun begitu, pengambilan minyak zaitun mungkin dapat mencegahnya kerana ia kaya dengan bahan ‘phenol'. Bahan ini mempunyai bahan antioksidan yang tinggi di samping mampu mencegah proses radang dan pembekuan darah.  

Oleh itu, pengambilan minyak zaitun amat bermanfaat untuk mencegah seseorang daripada menghidapi penyakit jantung.

 Di samping itu, mutakhir ini, manfaat minyak zaitun untuk kecantikan seringkali dihebahkan di dada akhbar mahupun media elektronik. Ini kerana, banyak syarikat kosmetik yang menggunakan minyak zaitun sebagai bahan asas ramuan dalam pembuatan barangan kecantikan.

Oleh itu, sememangnya kelebihan minyak zaitun tidak dapat dinafikan lagi. Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan.

Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau.

Berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang.

Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda " Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta)”.

Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan.

Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.  

Biji Anggur Dan Khasiatnya
 Minyak Biji Anggur perahan sejuk (MBA) mengandungi fitonutrien khusus yang didapati di dalam anggur dikenali sebagai Polifenol. Fitonutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia. Pada tahun 1985, Prof Jacques Masquelier mendapati polifenol yang terkandung dalam anggur dan bijinya mengandungi Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) yang lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yang lain.

OPC merupakan antipengoksida paling berkesan dan melindungi tisu-tisu daripada pelbagai kecederaan pengoksidaan. OPC juga 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 30 kali lebih kuat daripada vitamin C. Biji Anggur merupakan sumber terbaik fitonutrien termasuk sebatian fenolik seperti Catechin, Epicatechin, Vitamin E dan Lesitin.

Ia adalah agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan membantu menguatkan sistem imun dan menurunkan kolasterol menghalang pembetukan darah beku memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.  

"Minyak Biji Anggur mengandungi OPC terbaik dan tertinggi dalam sumber semulajadi. OPC's ialah antioksida yang utama dan penting & mempunyai kekuatan 50 kali lebih daripada Vitamin E dan 18.4 kali lebih kuat dari Vitamin C"

MINYAK BIJI ANGGUR adalah semulajadi, serta tiada kesan sampingan. Nikmatilah kelebihan kandungan OPCnya yang tinggi iaitu satu agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan. Ia dapat membantu menguatkan sistem imun, menurunkan kolasterol, menghalang pembetukan darah beku dan memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.

Firman Allah bermaksud.”Kami adakan di bumi kebun-kebun yang berisi pohon-pohon kurma dan buah-buah anggur dan kami pancarkan di sana mata air, supaya mereka makan buah-buahnya dan apa-apa yang diusahakan oleh tangan mereka. Tiadakah mereka berterima kasih (kepada kami).”  

Manafaat kesihatan OPC
Bertindak sebagai antiopengoksida yang unggul dengan melindungi sel di dalam badan daripada dimusnahkan oleh radikal bebas
  • Menurunkan paras kolasterol LDL, dengan itu risiko penyakit kardiovaskular juga berkurang (serangan jantung, angin ahmar,edema dan thrombosis)
  • Mengurangkan pengumpulan platelet, dengan itu menurunkan risiko arterioklerosis
  • Meningkatkan kekuatan dan kekenyalan salur darah, melindunginya daripada pecah, kebocoran dan degenerasi dalm badan.
  • Merencat pembengkakan (ederma) dan keradangan.
  • Melegakan masaalah berpunca daripada vena varikos.
  • Mengurangkan kecenderungan ke arah Retinopati Diabetes.
  • Memperbaiki kesihatan kulit dengan mengurangkan kerosakan, meningkatkan bekalan nutrien dan meningkatkan kekenyalannya.
Buah Delima: Khasiat dan KeistimewaannyaSejak dulu,delima memang sudah dimanfaatkan sebagai makanan yang kadang kadang diolah menjadi minuman segar. Tak jarang pula diolah menjadi ubat penyembuh pelbagai penyakit.Seluruh bahagian tumbuhan delima ini boleh dimanfaatkan sebagai ubat. Mulai dari kulit kayu, kulit akar, kulit buah, daun, biji dan bunganya.

Untuk penggunaan kulit akar, biasanya dikeringkan dahulu. Sementara pengolahan kulit buah boleh digunakan secara segar atau setelah dikeringkan. Khasiat delima ini memang luar biasa banyaknya. Kulit buah digunakan untuk:
  • meredakan sakit perut kerana cacingan,
  • buang air besar mengandung darah dan lendir (disentri),
  • diarea kronis,
  • perdarahan seperti buasir berdarah,
  • muntah darah,
  • batuk darah,
  • perdarahan rahim,
  • perdarahan rektum,
  • prolaps rektum,
  • radang tenggorok,
  • radang telinga,
  • keputihan (leukorea) dan nyeri lambung.
Kulit akar dan kulit kayu digunakan untuk cacingan, terutama cacing pita (taeniasis), batuk, diarea. Bunga digunakan untuk penyembuhan radang gusi, perdarahan dan bronkchitis. Buahnya boleh juga dimanfaatkan untuk:
  • menurun berat badan,
  • cacingan,
  • sariawan,
  • tenggorokan sakit, suara parau,
  • tekanan darah tinggi,
  • sering kencing,
  • rematik (artritis),
  • perut kembung.
  • Biji-bijinya juga dipakai sebagai ubat penurun demam, batuk, keracunan dan cacingan.
Berdasarkan penelitian, kulit akarnya yang banyak menyimpan senyawa- senyawa alkaloid, antara lain pelletierin. Senyawa ini berguna untuk pengubatan cacingan. Sementara tumbukan buah atau seduhannya berguna untuk menghentikan cirit birit atau disentri.

Air rebusan bunganya boleh dijadikan alternatif pereda sakit gigi. Selain alkaloid, dalam kulit akar, kulit batang dan buah, terkandung zat penyamak.

Zat ini berkhasiat untuk mengecilkan puri-puri, antiseptik dan hemostatik yang baik untuk keputihan.Jus buah delima pula dipercayai mampu mengurangkan penyakit jantung dan penumpukan lemak. Selain itu,delima mengandung antioksidan yang luar biasa tinggi, kerana itu ia juga boleh dimanfaatkan untuk menangkis serangan radikal bebas.  

Buah Kurma: Khasiat dan Keistimewaannya
Nama botani kurma adalah dactylifera phoenix. Kurma segar memiliki isi berserat lembut dan rasanya sangat manis, seperti campuran sirap gula dan madu. Buah kurma berisi gula sederhana seperti fruktosa dan dekstrosa yang mudah dicerna dan cepat membekal tenaga kepada tubuh. Rincian kandungan zat kurma (per 100 g) (Sumber: USDA National Nutrient Database) Unsur Nilai Nutrisi/zat % kecukupan
  • Energi 277 Kkal - 14%
  • Karbohidrat 74,97 g - 58%
  • Protein 1.81 g - 3%
  • Total Lemak 0.15 g <1%
  • Kolesterol 0 mg - 0%
  • Serat makanan 6.7g - 18%
  • Asid Folat 15 mcg 4%
  • Niacin 1,610 mg 10%
  • Niacin 0.805 mg 16%
  • Piridoksin 0,249 mg 19%
  • Riboflavin 0,060 mg 4.5%
  • Thiamin 0.050 mg 4%
  • Vitamin A 149 IU 5%
  • Vitamin C 0 mg 0%
  • Vitamin K 2,7 mcg 2%
  • Sodium 1 mg 0%
  • Potasium 696 mg 16%
  • Kalsium 64 mg 6.5%
  • Tembaga 0.362 mg 40%
  • Besi 0.90 mg 11%
  • Magnesium 54 mg 13%
  • Mangan 0.296 mg 13%
  • Fosfor 62 mg 9%
  • Seng 0.44 mg 4%
  • Beta karoten 89 mcg –
  • Lutein-zeaxanthin 23 mcg –
Kandungan nutrisi kurmaKurma memiliki kandungan nutrisi yang bermanfaat bagi tubuh. Senarai di atas menunjukkan kandungan gizi dan unsur non-gizi yang ada pada kurma. Kurma matang mengandung gula sekitar 80%, sisanya terdiri dari protein, lemak dan produk mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan asid folat. Kurma kaya dengan serat dan merupakan sumber kalium yang sangat baik. Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandung sekitar 115 kalori, hampir semuanya dari karbohidrat. Khasiat buah kurma
  • Memakan kurma secara teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.
  • Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus.
  • Kandungan serat kurma juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanser usus besar. Sebagai makanan laksatif (laxative food).
  • kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
  • Kurma mengandung antioksidan yang dikenal sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
  • Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesihatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin A diketahui membantu melindungi dari kanser paru-paru dan rongga mulut.
  • Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang menentukan daya dukung oksigen darah.
  • Kalium dalam kurma adalah komponen penting dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroneri dan stroke.
  • Kalsium merupakan mineral penting dalam pembentukan tulang dan gigi, dan diperlukan oleh tubuh untuk kontraksi otot, penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
  • Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
  • Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah merah.
  • Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan tulang.
Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin B-kompleks, iatu piridoksin (vitamin B-6), niacin, asid pantotenat dan riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah dan metabolisme tulang. Kalau begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk mengawali berbuka puasa dengan tiga butir kurma!  

Manna atau Arabic Gum Khasiat dan Keistimewaannya
Banyak kajian saintifik keatas Manna mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik. Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik.

Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Gum Arabic 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Gum Arabic berbanding Inulin. Ini bermakna Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.

Antara kajian lain yang dijalankan menunjukkan kebaikan Gum Arabic : Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
  • Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
  • Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
  • Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen usus dan penghasilan cytokine.
  • Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium. .
  • Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
  • Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang. .
  • Kesan penyembuhan kepada pesakit buah pinggang teruk (chronic and end stage kidney disease).
Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).

Kajian Cardiff University keatas pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Manna selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).

Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Manna mampu mengurangkan paras gula dalam darah. Kajian keatas tikus (Sultan Qaboos University) menjukkan ada kesan keatas imbangan elektrolit, vitamin D dan alahan kepada manusia. Manna adalah demulcent dan melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus.

Manna di dalam product mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata dan cirit birit. Kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik.

Kajian klinikal ke atas manusia yang diberi Manna 10gm dan Inulin 10gm setiap hari selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sampel Manna berbanding Inulin. Ini bermakna Manna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.  

Air Zam-zam: Khasiat dan Keistimewaannya
Tidak ramai yang tahu bagaimana telaga zam-zam boleh mengeluarkan puluhan juta liter pada musim haji dan ia tidak pernah kering walaupun sekali.  

Kehebatan Air Zam-Zam Mengandungi Zat Anti Kuman Hasil penyelidikan sampel air di Eropah dan Arab Saudi menunjukkan bahawa air zam-zam mengandungi zat fluorida yang ada daya efektif membunuh kuman, sama seperti sudah mengandungi ubat. Lalu perbezaan air zam-zam dibandingkan dengan air telaga lain di Mekah dan sekitar Arab adalah dalam hal kuantiti kalsium dan garam magnesium.

Kandungan kedua-kedua mineral itu sedikit lebih banyak pada air zam-zam, mungkin sebab itulah air zam-zam dapat menyegarkan bagi jemaah yang keletihan. Keistimewaan lain komposisi dan rasa kandungan garamnya sentiasa stabil sentiasa sama dari sejak terbentuknya telaga ini. Rasanya” selalu terjaga, diakui oleh semua jemaah haji dan umrah yang selalu datang setiap tahun.

Boleh Menyembuhkan Penyakit Nabi saw menjelaskan: ”Sesungguhnya, air zam-zam ini air yang sangat diberkahi, ia adalah makanan yang mengandungi nutrisi”.

Nabi S.A.W. menambahkan: “Air zamzam bermanfaat untuk apa saja yang diniatkan ketika meminumnya. Jika engkau minum dengan maksud agar sembuh dari penyakitmu, maka Allah menyembuhkannya. Jika engkau minum dengan maksud supaya merasa kenyang, maka Allah mengenyangkan engkau. Jika engkau meminumnya agar hilang rasa hausmu, maka Allah akan menghilangkan dahagamu itu. Ia adalah air tekanan tumit Jibril, minuman dari Allah untuk Ismail”. (HR Daruqutni, Ahmad, Ibnu Majah, dari Ibnu Abbas).

 Rasulullah (S.A.W.) pernah mengambil air zam-zam dalam sebuah kendi dan bekas dari kulit, kemudian membawanya kembali ke Madinah dan Air zam-zam itu digunakan Rasulullah (saw) untuk memercikkan kepada orang sakit dan kemudian disuruh meminumnya. Dalam penyelidikan ilmiah yang dilakukan di makmal, terbukti bahawa air zamzam memang lain dari yang lain. Kandungan airnya berbeza dengan telaga-telaga yang ada di sekitar Makah:
  1. Kadar Kalsium dan garam Magnesiumnya lebih tinggi dibanding telaga lain, berkhasiat untuk menghilangkan rasa haus dan kesan penyembuhan.
  2. Air Zam-zam juga mengandungi zat fluorida yang berkhasiat memusnahkan kuman-kuman yang terdapat dalam kandungan airnya.
  3. Yang juga menakjubkan adalah tidak ada sedikit pun lumut di telaga ini. Air Zam-zam sentiasa bebas dari pencemaran kuman.
Ajaibnya lagi, pada masa semua telaga air di sekitar Mekah dalam keadaan kering, telaga air zam-zam tetap berair. Dan air zam-zam memang tidak pernah kering sepanjang zaman. Beberapa ulama fiqah mencadangkan agar jemaah haji membawa air zam-zam ketika pulang ke negaranya kerana air zam-zam boleh jadi sebagai ubat untuk penyembuhan.

Ini terbukti ramai jemaah dari negara umat Islam mahupun negara lain yang pernah merasakan keajaiban air zam-zam. Sodium 1 mg 0%perdarahan seperti buasir berdarah,Piridoksin 0,249 mg 19%∓Meningkatkan kekuatan dan kekenyalan salur darah, melindunginya daripada pecah, kebocoran dan degenerasi dalm badan.  

MINUM JUS DELIMA BIO EMAS ANDA JADI SEHAT . KUAT . CERGAS  

sumber rujukan: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12618495http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11052704http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11754562http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10432202http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12002340http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15554563http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14739618http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16379557http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15383219http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15383219http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15744587http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18202771http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15528976http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16479165http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16192356http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18479901http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16480662http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16920736http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17389758http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18154485http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15182427http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16426830http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16448212http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14585180http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15455341http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18717570http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16613491http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15117547 US National Library of Medicine National Institutes of Health
Mencegah Alahan Mengandung Dengan Bio Emas

Mencegah Alahan Mengandung Dengan Bio Emas

Alahan mengandung, mabuk mengandung atau morning sickness adalah fenomena biasa yang dialami oleh bakal ibu samaada yang mengandung untuk kali pertama atau memang mengalaminya setiap kali hamil. Keadaan ini berlaku berkaitan perubahan hormon akibat proses pembentukan janin yang melibatkan berlakunya beberapa perubahan hormon bagi wanita berkenaan.

Lazimnya bentuk alahan mengandung ini pelbagai variasi yang adakalanya agak pelik dan aneh. Ada yang muntah-muntah, rasa loya, pening-pening atau langsung tidak boleh melakukan sebarang kerja kerana badan tidak bermaya. Ada juga yang mengalami situasi yang lucu lagi tak masuk akal umpamanya mengidam hendak makan taik ayam..!!!

Wanita yang lain pula tidak boleh terhidu bau badan suami. Pantang nampak bayang-bayang suami, terus muntah mencanak-canak...!!! Ada yang mengalami situasi alahan ini dalam masa yang sengkat untuk dua tiga minggu pertama hamil malah ada juga yang berlarutan sehingga empat atau lima bulan hamil.

Walau bagaimana pun Jus Delima Bio Emas mampu membantu mengatasi semua masaalah tersebut. Dengan rasa masam manisnya, Jus Delima Bio Emas memang menepati deria rasa wanita mengandung yang gemarkan rasa masam.
Jus Delima Bio Emas mengandungi kadar Vitamin serta zat-zat dan mineral yang tinggi yang amat diperlukan oleh ibu dan juga janin dalam proses pembentukan dan pembesarannya. Folic acid yang ada dalam buah delima amat diperlukan dalam proses pembentukan tulang belakang dan menghindarkan kejadian sumbing pada mulut bayi. Madu dan kurma membekalkan tenaga serta menyempurnakan pencernaan yang mengelakkan berlakunya sembelit.

Jus Delima Bio Emas juga menstabilkan paras gula dalam darah yang boleh mengelakkan gejala kencing manis semasa mengandung. Oleh itu bagi ibu-ibu, samaada yang mengalami masaalah alahan mengandung atau tidak sangat sesuai menghambil Jus Delima Bio Emas bagi mengekal serta mempertingkat tahap kesihatan bagi ibu dan juga bayi di dalam kandungan.

Maklumat lanjut klik di Bio Emas.com
Back To Top